Direct naar tekst van: Over de K-buurt

The Future is Public & De Stad Van Morgen website

Over de K-buurt

De Stad van Morgen is te gast in de K-buurt: rauw, stedelijk, multicultureel, en community is hier belangrijker dan individualisme. Tegelijk hebben veel bewoners het economisch en sociaal niet makkelijk … De buurt belichaamt veel van de downs en ups van Amsterdam Zuidoost.

Hart voor de K-buurt is als basisbeweging geboren uit protesten in 2016 tegen grootschalige bouwplannen. Al jarenlang maakten bewoners duidelijk dat ze vooral goede openbare ruimte en een plein als hart van de buurt nodig hebben. In plaats daarvan kregen ze grootschalige, massieve nieuwbouw gepresenteerd. Bewoners lieten zich krachtig horen: met protesten, demonstraties, inzet van kerken en moskee en een massale opkomst bij de lokale overheid, in Zuidoost én de centrale stad. Uiteindelijk is de gemeente teruggestuurd naar de tekentafel, met de boodschap echt rekening te houden met de behoeften en verlangen van bewoners. Andere plannen rondom parkeerterrein en vuilnisophaal waren hetzelfde verhaal, en waren weer aanleiding voor protesten en publiciteit.

Uniek was de Participatiestaking in 2018. Na veel in- spraakavonden zonder concrete resultaten, en vaak te zijn opgekomen voor de echte stem van bewoners, deed Hart voor de K-Buurt even niet mee in het ge- sprek met de gemeente. De staking was een groot succes. Inmiddels zit het buurtnetwerk in het hart van de besluitvorming over de buurt. Bovendien hebben al deze protesten veel mensen uit verschillende lagen samengebracht. En hoewel Hart voor de K-buurt begon als een one issue-beweging voor goede openbare ruimte, is de functie inmiddels veel socialer. Belangrijk in het werk blijft om de lokale overheid bij de les te houden, te leren bewoners écht centraal te stellen.

Hart voor de K-buurt

[❤]Hart voor de K-buurt is een buurtnetwerk/collectief van bewoners en organisaties van de K-buurt zoals bewonersorganisaties en -commissies, OpenAteliers Zuidoost, Herensoos, Cirkel van Harmonie, Moskee Taibah en andere geloofsgenootschappen, buurtwerkers, buurtambassadeurs en individuen. Samen bouwen we de buurt van de toekomst, op een manier die maximaal bewoners bereikt, betrekt en bedient met als doel: gewoon de beste buurt van Nederland worden. 1104 Rocks! Ontdek Hart voor de K-buurt1104, en Kraaiennest.